تازه های پژوهش
توکسوپلاسموز خطر بالقوهای است که جنین را در دوران بارداری تهدید میکند.
شیوع توکسوپلاسموز در زنان باردار شهرستان ارومیه تقریبا مشابه شیوع آن در مناطق دیگر شمال غرب کشور است و با وجود شیوع کم عفونت حاد (زیر یک درصد) به علت عوارض وخیم احتمالی روی جنین در حین بارداری و حتی بعد از تولد این میزان عفونت حاد در زنان باردار نباید نادیده گرفته شود.
توکسوپلاسما گوندی یکی از شایعترین انگلهای مشترک بین انسان و دام میباشد و از مهمترین عوامل عفونی سقط جنین در زنان باردار است. انتقال توکسوپلاسموز از راههای مختلفی مانند خوردن گوشت خام یا نیم پز حیوان آلوده، تماس با گربه آلوده یا خاک آلوده به مدفوع گربه، پیوند عضو از فرد آلوده، و به صورت توکسوپلاسموز مادرزادی منتقل میشود. آلوده شدن مادر باردار به توکسوپلاسموز حاد میتواند نتایج جبران ناپذیری برای جنین داشته باشد مانند سقط جنین، مردهزایی، یا تولد نوزاد با عوارض وخیم مغزی، بینایی و اسکلتی.
تشخیص و درمان به موقع این بیماری به ویژه در اوایل بارداری میتواند باعث جلوگیری از عفونت جنین و عوارض آن شود. در مطالعه حاضر 340 نمونه خون از زنان باردار ارومیه در سال 1401 جمع آوری شد. تشخیص آنتی بادیهای سرمی توکسوپلاسما با روش الایزا و تشخیص مولکولی با روش PCR بر روی تمامی نمونه ها انجام شد و سپس نمونه های مثبت PCR تعیین توالی شدند. از 340 مادر باردار مورد بررسی در 2 نفر ( 6/0% ) هر دو آنتی بادی IgG و IgM و PCR مثبت بود که نشان دهنده عفونت حاد در این افراد است و 101 نفر (7/29%) دارای آنتی بادی IgG بودند که نشان دهنده عفونت مزمن یا قدیمی است. هر دو نمونه توکسوپلاسمای تشخیص داده شده با PCR مربوط به تایپ I بود.
کلید واژه ها: توکسوپلاسما گوندی/ بارداری/ ژنوتیپ
گروه مخاطب: رسانهها و مردم/ مادران باردار/ متخصصان و پژوهشگران / سیاستگذاران درمانی
مشخصات طرح
عنوان طرح تحقیقاتی : مطالعه شیوع توکسوپلاسموز حاد و مزمن و تعیین ژنوتیپ توکسوپلاسما گوندی در میان زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان کوثر ارومیه در سال 1401
مجری اصلی طرح: دکتر رسول جعفری
تاریخ اتمام طرح: 1403.02.30
کد طرح : 2993